Wednesday, June 1, 2011

Wajib beli 7 hari mencintaimu karya SITI ROSMIZAH

Assalamualaikum kalau tak jawab dosa kalau jawab sayang..


Hari ni kan kan aku dah baca novel yang  extreamly tebal just tak sampai dalam masa 24hours! Sebab apa?? Sebab jalan cerita yang sangat tip top karya terbaru SITI ROSMIZAH. Hek elei.. Sapa cik siti tu an.. Kepada sesiapa yang baca novel “ANDAI ITU TAKDIRNYA” dan novel “KAU DAN AKU” mesti kenal sapa penulis ni.. Seriusly I cried for a few times while readings this novel!


Memang puas hati la korang kalau baca cerita ni! Serius lagi tak tipu. Kalau andai itu takdirnya berkonsepkan cerita lelaki iaitu SYED AIZRIL yang ego dan membuat aku nak cocok lumat lumat, tenyeh-tenyeh muka dia yang hansem tu. Tapi kali ni dalam novel  “7 HARI MENCINTAIKU”. Sangat berbeza berbanding cerita yang lain. Aku ni kaki novel tapi bila aku baca sesebuah novel, plot cerita yang ditampilkan tu terlalu sama. Rasa macam bosan je. Baik aku yang jadi penuliskan?? *acehhh takbur*




Ok selalunya kalau dalam novel mesti cerita pasal orang kaya, lelaki tu mesti kaya kerja sebagai CEO syarikat jutawan, hidup dalam rumah banglo, bla bla bla bla. Ha lagi satu bila dapat anak ja anak kembar. Hambar-hambar. Memang la rata-rata wanita nak melahirkan anak kembar an.. Yelah sekali push dua dapat sapa tak nak.. Ok termasuk aku.. Ala sweet ape dapat kembar! *tolong sapa-sapa tampar aku bagi cumil lagi* Tapi beza dalam cerita ni hero cerita ni miskin, kerja gembala kambing, pakai pon kereta PERSONA. Yang hampir semua dak facebook tau aku memang kemaruk persona.XD



Dalam plot cerita ni most of the time aku menangis part konflik antara family. Sebab bagi aku family is very precious thing in my life event ought sometimes im not happy being in my family but still that’s the only treasure that I have.  Ayat-ayat yang diluahkan sama macam perasaan aku bila membaca novel ni.. Bila sedih aku akan lambatkan pembacaan aku dan aku akan mengelamun seketika. Bila babak suspen aku akan cepatkan pembacaan aku. Aku letakkan diri aku sebagai MIA ADRIANA. Heroin dalam cerita ni la of course! Sebab apa?? Sebab Watak aku kat luar memang sebijik macam MIA ADRIANA. Mia Adriana ni terlalu ego dan keras diluar tapi dalam hati sangat lembut. Suka membantah cakap orang yang lebih tua. Tapi dia sanggup buat apa sahaja nak tengok her dad happy! Bila MIA ni marah she will use “aku engkau dan her voice will raise”. Aku admit.. Semua tu perangai aku. Kalau novel ni nak di bikinkan drama sila panggil aku ok?? Hahaha..

Aku cakap dengan suara yang sangat tegas. Kepada peminat novel yang baca blog aku yang memang tak cantik ni SILA BELI CERITA NI! Korang pasti takkan regret. Kalau korang regret, sila korek taik telinga aku ;p.Aku suka bila dalam kisah kehidupan manusia tak di kaitankan dengan Bandar dan serabut dengan detail tentang syarikat. It just nice. Ada part kelakar, aku ketawa kuat-kuat. Part sedih air mata aku menitis. JIWANG JIWANG.. 

         nilah siti rosmizah penulis berbakat besau tuu hahha ok gurau jaa ;p

9 comments:

Anisa Liyana said...

wah , kaki novel :)

rindu nak bace novel tebal tebal :)

Dayana AZ said...

fuyo3 ! :) cara awk kempen psl novel ni buat dayana tertarik nk beli hahah :P . nti nak cari lah sebab bg dayana cerita andai itu takdirnya tu beshh !

Nia said...

@dayana:: memang andai itu takdirnya best! kiter dah baca!! and novel ni tak kurang hebatnya macam andai itu takdirnya ;))

cik LyLy said...

novel 'lafazkan kalimah cintamu' pun mantop gak. karya siti rosmizah juga! saya dah bce :)

kha said...

yes..akhrnya dpt jgk tau sinopsis nya..tq nia..psl cari kat kedai x dpt.dah abis ooo.dh xsabr nk baca ni..

MeMHaliD said...

oh yer ker novel ni best ..harus p cari..sejak Nora Elena..saya start balik baca novel..siap oder on9..ada orang kata novel ni lagi best dari kasih yang suci..haaaaaaaaaaaaa nak kena p cari ni...

deesyirah said...

betul3..saya baru gak hbis baca novel 7 hari mencintaiku .xbelipn just pinjm dr kawan.mmeng best.khuzairi lelaki 1 dalam seribu didunia nyata.Tapi watak dan dialog yg pling sya suka ialah watak ayah kpd si khuzairi iaitu pak mertuany si MIA.seminggu gak nak hbiskan novel ni.

NoYB said...

wah.....membe pun ckp sedih & best citer ni...mesti dptkn skrg juga....^______^

Anonymous said...

mmg best hasil karya siti rosmizah. try cari lafazkan kalimah cintamu. tu pun best