Thursday, November 10, 2011

Antara menjadi pelajar universiti dan join bussness

Assalamualaikum kalau tak jawab dosa kalau jawab sayang..

Ya Allah lamanya aku tak tulis blog.. Sebab agak sibuk dengan assingment. Memang hidup tak terurus la. Serabai je aku p mana-mana pun sem ni.seriusly.. Malas la nak bersiap sangat an. Well kali ni aku dapat idea nak tulis apa.. So jangan la marah kalau terlalu panjang naaa..

A few days ago, kawan aku ada tulis kat status fb dia.Dia kena tipu dengan MLM. And aku pernah terjebak benda ni dulu. Aku pergi kursus MLM ni sendiri. Memang la best dia punya talk. Lawak gila. Tapi sikit pon tak menarik minta aku untuk join at first. Memang silap aku p join talk tu, sebab once hang dah p talk tu memang hang susah nak tarik diri. Banyak gila orang akan kumpul kat hang termasuk orang atasan then ajak hang join. if hang ada ragu-ragu they will push u till hang kata ya. Depa ni jenih tak mau dengaq orang kata "no"  bak ang. stress aku.

Gila.. Aku rasa benda tu sangat gila. Aku join MLM yang sangkut paut dengan pelajaran. Aku rasa which everyone know benda apa. Produk diorang tu adalah jenis pelajaran. And aku tak nampak produk apa. Tapi secara online. kalau macam MLM yang jenis jual-jual barang tu aku boleh terima lagi. OK back to cerita tadi.Aku tetap rasa duit ni duit haram sebab dia kitar balik duit tu. Macam sistem piramid tu...




Memang at first masa nak join tu kawan aku just cakap nak buat business. aku memang ar suka buat benda benda macam ni kan tapi aku tengok dulu. Once dah sampai sana aku dengar dia kata MLM. Dia bla bla bla dari pagi sampai petang which aku sendiri  dah lupa. Student boleh jana duit until boleh ada kereta sendiri. Aku macam impress la kan sebab aku sendiri tak da kereta. Well orang tak berduit la aku ni. tapi nak buat macam ada duit. Then aku teringat la pak aku dah pesan awal-awal jangan join benda ni. So aku rasa pesan mak bapak aku tu patut aku dahulukan. i just follow la what they said. Memang susah ar nak lari dari budak-budak mlm ni. Ayat depa tu kalah orang yang nak tackle awek kot! Cair je memanjang sapa yang dengar. Terutama orang yang zero knowledge bout this macam aku.


Masa aku nak join dulu memang tak dak duit. Hang tau depa suruh aku buat apa?? tengok handphone hang pas tu hang kal setiap kawan hang mintak untuk pinjam duit until cukup amount yang ditetapkan. Tapi cuba hangpa semua pikiaq balik kalau contoh aku mati tengah jalan, aku hutang orang tak habeh bayaq lagi macam mana?? Kalau nak guna JPA or PTPTN?? Baik aku kumpul duit tu beli DSLR kaaa beli baju cecantik ka kan.. Kata nak jadi fashionista kann,, XD. Kata nak buat suami bertambah sayang.. erkkk da bersuami ke aku ni..

Memang la Donald Trump ada kata kalau dia bankrupt esok dia akan join mlm. Tapi aku nak tanya balik, dia tau ka erti haram dan haram?? Dia tu orang ternama, mesti la semua orang nak tolong dia. Kita ni sapa?? Aku rasa kalau aku ni tak dak duit nak join lak benda tu pas tu esok kena tipu plak, duit nak pinjam kat kawan tu tak boleh kasi balik, tak ka aku rasa nak lari from them. Last-last sapa pun tak mau kawan aku. BETAPA SADISNYA HIDUP NI. AKU DENGAQ CERITA PASAI MLM KELUARGA PON BOLEH PECAH BELAH, KAWAN BAIK JADI MUSUH. BETAPA HEBATNYA SISTEM NI.

MLM ni kalau kita nak generate duit kita, kita kena cari orang tau, lagi ramai orang bawah kita lagi cepat la duit kita masuk. Tapi kalau tak cukup orang kiranya apa pun tak boleh laaaa.. BOLEH BLAH ONLY CANNN. Klau difikirkan balik, semua orang dah tau mlm tu penipu, sapa lagi akan join??  Mesti la dah semakin susah nak cari orang kan?? Sekarang ni the only way nak cari orang join is melalui mahasiswa and student. Tapi untuk mahasiswa aku rasa baik korang simpan duit pinjaman korang tu. Beli benda yang boleh bagi benefits kat korang. Bukan aku ni kolot tapi benda ni dah jadi kat kawan aku. And aku sendiri dah alami benda ni. SO NAK KATA APA LAGI?? FIKIRKAN LAH! KAWAN SAYA DAH KENA TIPU ANDA BILA LAGI NAK KENA TIPU??

HIDUP INI SUNGGUH TAK INDAH. KITA HIDUP BUKAN DALAM ANGAN-ANGAN TAU. KITA HIDUP DALAM REALITI. FIKIR PANJANG UNTUK LAKUKAN SESUATU BENDA.TAK SALAH KALAU NAK BERNIAGA EVEN RASULLULAH PUN BERNIAGA. TAPI BUKAN KAH RASULLULAH TEKANKAN BAHAWA KALAU NAK BERNIAGA KENALAH JUJUR .TAK MAKAN DUIT ORANG LAIN.BARULAH IKUT SUNNAH NAMANYA TU. SETAKAT IKUT NAK BERNIAGA SAJA MANA BOLEH.

PS:: DAH MACAM ILLUMINITI JA AKU TENGOK SISTEM PIRAMID NI..

5 comments:

fatin syamimi abdul rashid said...

awak . saya pun pnah pegi dgr pasal MLM .nie . seriusly . diaorg desak desak kita kan . nseb baek mimi pndaii putar belit ayat . but awak . bnda nie btol ke huh ?

Nia said...

fatin syamimi: seriusly benda ni memang tipu je.. buat rugi duit je masuk.. terutama for student.. tak rasa sayang ke ngan duit.. melayang duit tu hilanggg.. sedih woooo

NURUL AINI NORAZMAN said...

pernah dgr skor A tak?? dia sama mcm MLM jgak ke ea??

Nia said...

nurul aini:: owh aini ku sayang.. mula2 diowang takkan mengaku skor A tu mlm.. yesss totally yesss skor A tu memang 100% mlm.. yang iman join tu skor A la.. yang tertipu tu pon skor A

Sicher said...

Salam...

Saya tak suka tang masa diorg nak rekrut kita. Sakit hati....diorg ejek course kita, rendahkan keyakinan kita dll dan mengatakan "ala, bukan akan dapat kerje pun bile keluar". Siap momokkan dengan cerita graduan menganggur sambil tunjuk-tunjuk kekayaan dia orang.

huh, panas juga telinga mendengar. =p. Tapi kan, lepas grad batang hidung mereka pun tak nampak! Jumpa kita borak2 pun diorg berasa malu